Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με περισσότερους από 20.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, 1.000 άτομα διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό και 300 άτομα διοικητικό προσωπικό, και έχει εκτενή εμπειρία στην υλοποίηση και διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων, με ειδικό οικονομικό και διοικητικό όργανο, την Επιτροπή Ερευνών (http://www.upatras.gr/en).
Το 2019 το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε Πάτρα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αίγιο, Πύργο, Αμαλιάδα. Το Πανεπιστήμιο αποτελείται από 30.185 προπτυχιακούς φοιτητές, 3.755 μεταπτυχιακούς φοιτητές, 35 Τμήματα, 180 Εργαστήρια, 17 Κλινικές, 693 μέλη ΔΕΠ, 232 μέλη Επιστημονικό Προσωπικό και 438 μέλη Διοικητικού Προσωπικού. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Πατρών προσφέρει 50 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Η Ομάδα Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας -VVR (http://www.vvr.ece.upatras.gr/ ) ιδρύθηκε το 2012 και είναι μία από τις 8 ερευνητικές ομάδες του Εργαστηρίου Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας (WCL), του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι δραστηριότητες της ομάδας περιλαμβάνουν την διδασκαλία, την έρευνα και την ανάπτυξη στους τομείς των Γραφικών Υπολογιστών, της Εικονικής Πραγματικότητας, της Απεικόνισης Πληροφορίας, της Υπολογιστικής Γεωμετρίας, της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή, της Στερεοσκοπικής Όρασης, κλπ.
Η Ομάδα προσφέρει μαθήματα σχετικά με τα γραφικά υπολογιστών και την υπολογιστική γεωμετρία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκτός από αυτά τα μαθήματα, η ομάδα VVR προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις διπλωματικές και διδακτορικές τους διατριβές στους προαναφερθέντες ερευνητικούς τομείς.
Η ομάδα VVR εμπλέκεται στην έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς της ανίχνευσης σύγκρουσης, της απτικής αλληλεπίδρασης, της εικονικής ανθρώπινης μοντελοποίησης και προσομοίωσης, της μοντελοποίησης παραμορφώσιμων αντικειμένων, της στερεοσκοπικής όρασης, της οπτικοποίησης, της αναζήτησης βάσει περιεχομένου 3D και της βιομετρίας με εφαρμογή στους τομείς της προσβασιμότητας, της ευρετηρίασης , εικονική πραγματικότητα και γραφικά σε πραγματικό χρόνο.
Το προσωπικό του
Η ομάδα VVR παρουσίασε σημαντικά αποτελέσματα (http://www.vvr.ece.upatras.gr/research/research-results/) που έχουν οδηγήσει σε περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια (http://www.vvr.ece.upatras.gr/research/publications/) συνεισέφερε σε περισσότερες από 30 διδακτορικές διατριβές, ανέπτυξε διάφορους πόρους (βάσεις δεδομένων, ερευνητικά εργαλεία, πρωτότυπα απόδειξης τεχνολογίας, κ.λπ.) και συμμετείχε/συμμετέχει σε περισσότερα από 35 έργα Ε&Α (http://www.vvr.ece.upatras.gr/projects/ ).
Το VVR λειτουργεί ένα πλήρως εξοπλισμένο έξυπνο σπίτι με διακριτικούς ενσωματωμένους αισθητήρες, ένα εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης και ένα εργαστήριο οπτικοποίησης και εικονικής πραγματικότητας εξοπλισμένο με ισχυρούς σταθμούς εργασίας και συμπλέγματα για τη βέλτιστη κατανομή πόρων υπολογιστικά εντατικών διαδικασιών, όπως προσομοίωση υπολογιστικών μοντέλων.
Ενδεικτική λίστα βραβείων-τιμών
– Φιναλίστ (κατατάχθηκε 2ος) στην κατηγορία «Tech for Society» για το Innovation Radar Prize 2019. Το PI παρουσίασε το επίτευγμά του στις «European Research and Innovation Days», Βρυξέλλες, 24-26/10/2019 και διαγωνίστηκε με 11 ακόμη φιναλίστ (http://www.vvr.ece.upatras.gr/index.php/en/news/167-innovation-radar-prize-2019).
– Αποδέκτης για τρία συνεχόμενα έτη (2016, 2017, 2018) του Βραβείου Τεχνικού Επιτεύγματος από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο πλαίσιο των εργαστηρίων OpenSim Users and Developers.
– Αποδέκτης του βραβείου 10K Best paper-Βραβείο Platinum για τη δημοσίευση «Efficient Graph-based Matrix Completion on Incomplete Animated Models» που δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε στο IEEE ICME 2017 στο Χονγκ Κονγκ.
– Πιστοποίηση και συμμετοχή με προπτυχιακή φοιτητική ομάδα στον τελικό του διαγωνισμού 3DUI του IEEE VR 2019, (http://www.vvr.ece.upatras.gr/index.php/en/awards/155-ieee-vr-osaka-2019-awards), που πραγματοποιήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας, Μάρτιος 2019. (Σημειώστε ότι δύο ακόμη ομάδες προκρίθηκαν στον τελικό επίσης στο IEEE VR 2020).
– Νικητές με δύο προπτυχιακούς φοιτητές του Βραβείου Best Student Innovation Challenge του SIC-Mobility Challenge του Συνεδρίου IEEE Worldhaptics 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο της Ιαπωνίας τον Ιούλιο 2019. (http://www.vvr.ece.upatras.gr/index.php/en/awards/160-ieee-worldhaptics-2019-tokyo-best-student-innovation-challenge-award-2).
N-CODE is a film and TV production company specialising on:
– TV documentaries and series
– 3D stereoscopic films
– 3D Animation
– AR/VR (Augmented, Virtual and Mixed Reality)
– SFX, Motion graphics
– Original Symphonic Music for films and TV
– Video & Audio post production
– Sound Mixing
– TVC spots
– Combining live filming to animation.
The founding members of N-CODE, Dimitrios Mourtzopoulos & Jánnos Eolou have been active for more than 20 years in writing scripts, directing films, composing original music, working in all areas of film production, emphasizing in high end post-production (animation, editing, coloring, SFX, sound mixing, original music).
They have created more than 17 3D stereoscopic films, more than 160 TV episodes, worked in the post production of more than 200 films and produced more than 1000 TVC films. They have also created movies for documentaries, special installations of multiple screens, domes, animation films, company profiles, etc.
You can find out more about N-CODE at https://n-code.gr
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, που εγκαινιάστηκε το 1982, στεγάζεται στο παλιό Γενικό Προξενείο της Ελλάδας σε ένα νεοκλασικό κτίριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ερνστ Τσίλερ (1893).
Αυτό το θρυλικό κτίριο στην οδό Προξένου Κορομηλά ξεχωρίζει στο κέντρο της πόλης, μάρτυρας ενός ζωντανού παρελθόντος, αλλά και ενός δημιουργικού μέλλοντος. Εδώ γράφτηκαν πολλές σελίδες της εθνικής μας διαδρομής αλλά και πολλές προσωπικές ιστορίες.
Στις μέρες μας το επιστημονικό και εκπαιδευτικό της προσωπικό συνεχίζει να διατηρεί ζωντανή την ιστορία της και να την εμπλουτίζει με σύγχρονες μουσειακές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου το κοινό μπορεί να δει σπάνια κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικά αρχεία που σχετίζονται με τις κύριες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς και έγγραφα σχετικά με την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν καθοριστικά το μέλλον του ελληνισμού στην περιοχή.
Στο Μουσείο στεγάζεται επίσης το Ερευνητικό Κέντρο Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.Μ.Ι.Τ.), που στοχεύει στην επιστημονική μελέτη, παρουσίαση και διάδοση της σύγχρονης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας.
Περισσότερα στοιχεία για το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα μπορείτε να βρείτε εδώ: https://imma.edu.gr