Συμμετέχοντες Φορείς

Το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ) αποτελεί ένα πανελληνίως και διεθνώς διακεκριμένο και καταξιωμένο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, χάρη στην πολυσχιδή και καινοτόμα δράση του σε τομείς τόσο των θετικών επιστημών και των επιστημών υγείας όσο και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημώνhttp://www.upatras.gr/el Τον Μάιο του 2019 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας). Τμήματα του Πανεπιστημίου βρίσκονται στην Πάτρα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, το Αίγιο, τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 30.185 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, 1.704 μεταπτυχιακούς φοιτητές, 2.051 υποψήφιους Διδάκτορες, 35 Τμήματα, 180 Εργαστήρια, 17 Κλινικές, 693 Καθηγητές, 232 μέλη Επιστημονικού προσωπικού, και 438 μέλη Διοικητικού προσωπικού. 

Η ερευνητική ομάδα Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας (VVR) (http://www.vvr.ece.upatras.gr/ ) ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στο Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας (WCL), του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ομάδα VVR ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη στις ερευνητικές περιοχές της Ανίχνευσης Σύγκρουσης, της Απτικής Αλληλεπίδρασης, της Εικονικής Μοντελοποίησης και Προσομοίωσης Ανθρώπων, της Μοντελοποίσης Παραμορφώσιμων Μοντέλων, της Στερεοσκοπικής Όρασης, της Απεικόνισης Πληροφορίας, της Αναζήτησης με βάση 3D περιεχόμενο και των Βιομετρικών με εφαρμογή σε περιοχές όπως η προσβασιμότητα, η αναπροσαρμογή, η εικονική πραγματικότητα και τα γραφικά πραγματικού χρόνου. Η ομάδα VVR διαθέτει εξοπλισμό που περιλαμβάνει συσκευές για εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (γυαλιά Epson και Atheer για επαυξημένη πραγματικότητα και μάσκα εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift), αντίστοιχο λογισμικό και λογισμικό που αναπτύσσεται στο εργαστήριο στα πλαίσια διδακτορικών διατριβών. 

Η ομάδα του VVR συμμετέχει στην έρευνα και την ανάπτυξη στους τομείς ανίχνευσης σύγκρουσης, απτικής αλληλεπίδρασης, εικονικής μοντελοποίησης και προσομοίωσης ανθρώπου, μοντελοποίησης παραμορφώσιμων αντικειμένων, στεροσκοπικής όρασης, οπτικοποίησης, έρευνα βάσει περιεχομένου 3D και βιομετρίας με εφαρμογή στους τομείς προσβασιμότητας, ευρετηρίασης, εικονικής πραγματικότητας και γραφικών σε πραγματικό χρόνο. Το προσωπικό της ομάδας
έχει παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματαhttp://www.vvr.ece.upatras.gr/research/research-results/που έχουν οδηγήσει σε περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδριαhttp://www.vvr.ece.upatras.gr/research/publications/συνέβαλε σε περισσότερες από 30 διδακτορικές διατριβές, ανέπτυξε ποικίλους πόρους (βάσεις δεδομένων, εργαλεία έρευνας, τεχνολογικά πρωτότυπα, κλπ.) και συμμετείχε/συμμετέχει σε περισσότερα από 35 έργα έρευνας και ανάπτυξης (R&D)http://www.vvr.ece.upatras.gr/projects/ ).
Το VVR λειτουργεί ένα πλήρως εξοπλισμένο έξυπνο σπίτι με διακριτικούς ενσωματωμένους αισθητήρες, ένα εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης και ένα εργαστήριο οπτικοποίησης και εικονικής πραγματικότητας εξοπλισμένο με ισχυρούς σταθμούς εργασίας και ομάδες για τη βέλτιστη κατανομή πόρων για υπολογιστικά εντατικές διαδικασίες όπως προσομοίωση υπολογιστικών μοντέλων.
Ενδεικτική λίστα βραβείων-τιμών
- Φιναλίστ (2η θέση) στην κατηγορία “Tech for Society” για το Innovation Radar Prize 2019. Ο ΡΙ παρουσίασε το επίτευγμά του στο “European Research and Innovation Days”, Βρυξέλλες, 24-26/10/2019 και διαγωνίσθηκε με ακόμα 11 φιναλίστhttp://www.vvr.ece.upatras.gr/index.php/en/news/167-innovation-radar-prize-2019).

- Αποδέκτης για τρία συνεχόμενα χρόνια (2016,2017, 2018) του Technical Achievement Award από το Πανεπιστήμιο του Stanford στο πλαίσιο των OpenSim Users and Developers Workshops.

- Αποδέκτης του βραβείου 10K Best paper award-Platinum για τη δημοσίευση “Efficient Graph-based Matrix Completion on Incomplete Animated Models” που δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε στο IEEE ICME 2017 στο Hong Kong. 

– Qualification and participation with an undergraduate student group at the final of the 3DUI contest of IEEE VR 2019, (http://www.vvr.ece.upatras.gr/index.php/en/awards/155-ieee-vr-osaka-2019-awards), held in Osaka, Japan, March 2019. (Note that two more teams qualified to the final also in IEEE VR 2020).

- Νικήτες με δύο προπτυχιακούς φοιτητές του Best Student Innovation Challenge Award του SIC-Mobility Challenge στο IEEE Worldhaptics 2019 Conference, που πραγματοποιήθηκε στο Tokyo, Ιαπωνία τον Ιούλιο του 2019. (http://www.vvr.ece.upatras.gr/index.php/en/awards/160-ieee-worldhaptics-2019-tokyo-best-student-innovation-challenge-award-2)http://www.vvr.ece.upatras.gr/index.php/en/awards/160-ieee-worldhaptics-2019-tokyo-best-student-innovation-challenge-award-2).

N-CODE ΕΠΕ. Εταιρεία παραγωγής Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών παραγωγών με ειδίκευση σε:

- Τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και σειρές
- 3D στερεοσκοπικές ταινίες (με χρήση ειδικών 3D γυαλιών)
- 3D Animation
- AR/VR (Επαυξημένη, Εικονική και Μικτή Πραγματικότητα)
- SFX, Σπέσιαλ Εφφέ, Motion graphics
- Πρωτότυπη Συμφωνική Μουσική για Κινηματογράφο και Τηλεόραση
- Επεξεργασία (post production) video και ήχου
- Επεξεργασία (post production) video και ήχου
- Παραγωγή Τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ
- Συνδυασμός live πολυκάμερης κινηματογράφησης και animation

Ο Δημήτρης Μουρτζόπουλος και ο Γιάννος Αιόλου για περισσότερα από 20 χρόνια γράφουν σενάρια, σκηνοθετούν ταινίες, γράφουν πρωτότυπη μουσική, δουλεύουν σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες της οπτικοακουστικής παραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στο high end post-production (animation, editing, coloring, SFX, sound mixing, original music).

Έχουν παράξει περισσότερες από 17 (3D) στερεοσκοπικές ταινίες, περισσότερα από 170 τηλεοπτικά επεισόδια, έχουν δουλέψει στην επεξεργασία περισσότερων από 200 ταινιών και έχουν παράξει περισσότερα από 1000 τηλεοπτικά σποτ.Έχουν επίσης παράξει ταινίες για ντοκυμαντέρ, ειδικά installations και προβολές σε πολλαπλές οθόνες και επιφάνεις, με video mapping, σε θόλους πλανηταρίων (domes), καθώς και εταιρικές παρουσιάσεις.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την N-CODE ΕΠΕ στο https://n-code.gr

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, που εγκαινιάστηκε το 1982, στεγάζεται στο παλιό Γενικό Προξενείο της Ελλάδος σε ένα νεοκλασικό κτίριο σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ (1893). Το θρυλικό αυτό κτίριο της οδού Προξένου Κορομηλά ξεχωρίζει στο κέντρο της πόλης, μάρτυρας ενός σφριγηλού παρελθόντος, αλλά και δημιουργικού μέλλοντος. Στο χώρο αυτό γράφτηκαν πολλές σελίδες της εθνικής μας διαδρομής, αλλά και πολλές μικρές προσωπικές αφηγήσεις. Σήμερα, το επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του συνεχίζει να διατηρεί ζωντανή την ιστορία του και να την εμπλουτίζει με σύγχρονες μουσειακές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις. Στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου το κοινό μπορεί να δει σπάνια κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικά αρχεία σχετικά με τις κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι., όπως και ντοκουμέντα σχετικά με τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του ελληνισμού της περιοχής. Στο Μουσείο στεγάζεται και το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.), που έχει ως σκοπό την επιστημονική μελέτη, παρουσίαση και διάδοση της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας.

Περισσότερα για το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα μπορείτε να δείτε στο https://imma.edu.gr

elGreek